JAZZY rádió interjú. A hajhullásos rész 20:00-tól kezdődik. ( Előtte narancsbőr részleg )


És a téma iránt jobban érdeklődőknek írásban is részletes kifejtve:

Először is egy kis élettan: az emberi fejbőr átlagosan körülbelül 100.000 hajhagymát tartalmaz. Egy-egy hajhagyma az élete során nagyjából 20 hajszálat termel, ennek folyamata 3 fázisból áll. Az első a növekedési fázis, utána következik egy regressziós, majd végül egy nyugalmi fázis. Normális esetben a hajhagymák kb. 90%-a növekedési fázisban, 10-15%-a regressziós, és 1-2%-a nyugalmi fázisban található. Egy-egy ciklus teljes hossza 3-4 évig tart.

És akkor most a sokkoló valóság: a napi gyakorlatban 10 év és több, mint 10.000 kezelés után kijelenthetem, hogy a hajhullás 99%-a androgén jellegű. És teljesen mindegy, hogy 70, vagy 25 éves, férfi, vagy nő-e a páciens, MINDENKINÉL be van kódolva a fejbőrbe a kopaszodás! És számtalan városi legendával ellentétben a jelenség NEM valamiféle misztikus betegséghez köthető! Az emberi lét természetes velejárója egy idő után a DHT érzékeny hajhagymák elvesztése. Ez a férfiaknál kizárólag a fejtetőt jelenti, 100 éves bácsiknak is van tarkón és halántékon haja. Nőknél pedig mindenhol hullik a haj tarkótól homlokig, bár legelején náluk is először a fejtető és a halánték "adja meg" magát. 

Nyilván a "normális" menetrend az lenne, ha egy férfi valamikor 40 év körül, egy nő pedig a változókor magasságában tapasztalná meg ezt a "kötelező" jelenséget. Ez nyilván nem vigasztalja azt, aki ezt a kort elérve elkezd kopaszodni, azt a 20 éves fiatal nőt pedig még kevésbé, akinél idő előtt, 30 évvel korábban jelentkezik a hajvesztés. Ennek hátterében pedig nem más, mint a fejbőrben MINDENKINÉL képződő férfi nemi hormon, a DHT áll, ennek hatására a hajhagymák ciklusa a szokásos 3-4 évről pár hónapra gyorsulhat fel, így hamarabb kimerülnek, funkciójukat elveszítik, elsorvadnak. A hajhullása pedig akár a napi 3-500 szálat is elérhet ez idő alatt, bár ez nem kötelező "látvány". Van aki úgy jön a rendelésre, hogy "10 éve egy hajszálat sem láttam kihullani a fejemből, mégis hova tűnt a hajam fele?"

És igen, a nőknél is pontosan a DHT molekula felel az esetek 99.99%-ban a hajvesztésért. Nem a misztikus atka-érszűkület-keratinszintéziszavar-vitaminhiány-táplálkozás-nyomelemhiány-stbstbstb. a felelős az egészséges emberek hajhullásáért kedves hajgyógyászok!!! Számtalanszor láttam már 20-30 éves fiatal nőt megjelenni a rendelőmben mind a 4 egészséges bölcsesség fogát kihúzva, huszadszor áthajtva a nőgyógyász-fülorrgégész-bőrgyógyász góckutatás szentháromságon, nem maradt már vénája annyit szúrták szét már vérvételnél, vastag paksamétákban lobogtatja szegény a NEGATÍV leleteit. A hajának a fele pedig már sehol, de már a kezében van a beutaló a pszichiátriára mert "biztos hisztis, és különben is több haja van, mint nekem" mondja neki a bőrgyógyász. Szerencsétlen pedig kisírt szemekkel ücsörög előttem, kisebb vagyont addigra elköltve már mindenféle hajpakolásra, hajszeszre, csodatablettára, 5 "hajgyógyász" névjegykártyájával a táskájában. A hajának a fele pedig már sehol.

Egy kis érdekesség:

A képen látható az a típusú hajhullás , ami NEM A DHT HATÁS MIATT ALAKUL KI! 

Aki ilyet lát magán, annál tényleg indokolt a streptococcus baktérium kutatása valamelyik fogászati/nőgyógyászati/fülörrgégészeti gócában.

Ez a típusú hajhullás EXTRÉM ritka, semmi köze a mindenkinél kialakuló DHT hatáshoz. Én például 10 év alatt 4 (!), azaz négyet láttam. :D

Ezért a legtöbb hajgyógyász által bőszen hajkurászott góckutatás teljesen értelmetlen idő és pénzpocsékolás. A hajhullások 99,9%-a NEM EZ! 
Akkor tehát mi lehet az a terápia, ami működik? Mivel lehet még megmenteni a meglévő hajkoronát?

Az elpusztult, elsorvadt hajhagymákat már nem lehet "feltámasztani", azonban van rá mód, hogy egy DHT szintézist blokkoló gyógyszer beadásával a fejbőrben gátoljuk a DHT átalakulást, amely az ide vezető biológiai folyamatot leállítja!
A még életképes hajhagymákat megvédjük, a kopaszodás progresszióját megállítjuk. Ezzel kapcsolatban számos klinikai tanulmány készült már, és jómagam is úgy látom sok-sok év tapasztalata alapján, hogy körülbelül az esetek csaknem 90-95%-ban könnyedén meg lehet állítani a hajhullást. Sokszor ráadásul az addig nyugvó stádiumban lévő, a DHT által funkcionálisan "elnyomott" hajhagymák is elkezdenek hajszálat termelni, és sok esetben 6-8 hónap alatt rengeteg új, életképes haj nőhet ki, a meglévő hajkorona látványos átalakuláson mehet át!

Azonban ne felejtsük el, hogy a kezelés elsődleges célja akkor sem ez, hanem a még élő hajhagymák megvédése az elsorvadástól! Akinek még nem kell parókát hordania, annak ne is kelljen innentől fogva!

Hogy tud segíteni tehát a mezoterápia a hajhullás kezelésében? A hajhagymák a fejbőrben 2-3 mm mélységben helyezkednek el. A leghatékonyabb a kezelés akkor, ha a gyógyszert közvetlenül ebbe a mélységbe juttatjuk be a mezoterápiás kezelés során egy hajszálvékony tűvel. Az egész eljárás nagyjából 5 percet vesz igénybe, a páciensek a szúrások nagy részét gyakorlatilag nem is érzik, annyira pici a tű és olyan gyorsan történik a beavatkozás.A kezeléseket  két-három havonta egyszer kell elvégezni, a fejbőrbe bevitt gyógyszer ugyanis ennyi ideig képes védelmet biztosítani a DHT termelés ellen. Amíg az a beviteli gyakoriság biztosított, addig biztosan nem hullik a haj, a kopaszodási folyamat azonnal megáll.
Nagyon fontos hogy "baba projecten" dolgozó férifiak és nők esetében a tervezett megtermékenyülés előtt 1 hónappal a gyógyszer már nem adható, és nyilván szoptatós kismamáknál sem szabad beadni!

A fentiek alapján ezek után teljesen egyértelmű, hogy önmagában vitaminok, cink, ásványi anyagok bejuttatása SEMMIFÉLE eredménnyel nem fog járni egy hajhullás esetében. Kozmetikai szalonokban(!!!), illetve egyes orvosi mezoterápiás rendelőkben is számtalan esetben lehet látni, hogy injekciós kezelés során megtűzdelik a páciens fejét gyógynövény kivonatokkal, vitaminokkal és várják a csodát. Nem lesz. Ne várják! Ha egy hajkezelés során megfelelő gyógyszer, azaz DHT blokkoló nem kerül beadásra, a kezelés teljesen ÉRTELMETLEN! Azok a "before-after" fotók, amik ezt a típusú, főleg kozmetikai szalonokban végzett kezeléseket reklámozzák teljességgel alaptalanok, és lejáratják, hiteltelenné teszik a szakmát! 

10 év tapasztalattal, komoly GYÓGYSZERREL végzett közel sok ezernyi hajkezeléssel a hátam mögött ÉN SEM tudok olyanokat produkálni, mint amiket a vitaminkoktélos csodafotoshopos kozmetikai szalonok varázsolnak!

A fejre kenhető, önthető lötyik, oldatok, samponok, gyógyszeres oldatok (pl. Alpecim, Alpicort, kapszaicines, fehéjas oldatok, gyógynövénykivonatok stb. stb. ) pedig aztán tényleg semmiféle hatással nem bírnak a DHT képződésre! A hajgyógyászok, bőrgyógyászok által tonna számra használt minoxidil, aminexil és származékai készítmények egy átmeneti látványosabb hatás után 1-2 év alatt teljesen kimerítik a hajhagymafunkciót, ami aztán drasztikusan felgyorsítja a hajvesztés normál menetét is. Ne felejtsük el, a DHT képződésre ezek a szerek sincsenek hatással!